Zpět na projekty

Ekologicky vstřícné hotelnictví; společenská odpovědnost a ekologie začíná prvně u člověka

FINALISTA

Hotel Adria Praha zajišťuje čtyřhvězdičkový ekologický komfort

V současném hotelnictví lze hostům dopřát komfortní ubytování s perfektními službami, a zároveň při tom uplatňovat komplexní ekologický přístup. Adria Hotel Praha je klasický, ekologicky vstřícný čtyřhvězdičkový hotel v centru historické Prahy, který za své snahy už získal ekooznačení EU „Květina“. Držitelem této značky je zcela oprávněně, neboť v něm pracuje tým lidí, kteří mají k ekologii společný, a to velmi kladný přístup. Nápady na zlepšování ekologického fungování hotelu přicházejí právě přímo od zaměstnanců, takže se tento aspekt provozu stává takřka osobní záležitostí každého z nich.

Zde je možné vyjmenovat pouze část toho, jak se podařilo ekologicky ošetřit řadu provozních úkonů, čímž došlo i k vysoké ekonomické efektivitě vlivem úspor, zejména v oblasti elektrické a tepelné energie. Dosaženo bylo však i nebývale vysokého omezení v emisích CO2. Změnou nastavení a užívání klimatizačních jednotek, optimalizací vzduchotechniky, zlepšením izolace oken či výměnou části světelných zdrojů za spořivé se podařilo omezit spotřebu elektrické energie o celých šestnáct procent za jeden rok, čímž se zmiňované emise CO2 snížily o neuvěřitelných tři sta třicet tun. Dalších sto dvacet tři tun méně zajistilo omezení spotřeby zemního plynu. Stále důsledněji se v celém objektu třídí odpad, jednoporcová kosmetika na pokojích byla vyměněna za ekologické dávkovače. Omezením průtoku vodovodních baterií, nebo snížením dávky vody na spláchnutí WC klesla roční spotřeba vody hotelu o čtyři procenta. Ekologické smýšlení zde zasahuje do zkrášlování interiérů, úklidových služeb, nebo hotelové kuchyně.

Tato a další ekologická opatření se však netýkají pouze chování zaměstnanců hotelu. Ti se vždy v tomto směru snaží o spolupráci i s ubytovanými hosty. Jelikož jim sami jdou příkladem, setkává se tato snaha s velkým úspěchem, a to nejen u samotných hostů, ale například i u okolních provozovatelů ubytovacích služeb.