Energeticky soběstačný hotel na farmě
Vše začíná setím obilí, krmením skotu a prasat, pokračuje zásobováním bioplynové stanice, která vyrábí teplo a elektrickou energii pro celý areál, a končí voňavým steakem, který připraví řezník v místní bourárně masa a kuchař naservíruje až pod váš nos. Tímto způsobem si lze představit fungování Hotelu Na Farmě, v jehož areálu najde běžný návštěvník nejen dřevostavbu samotného hotelu, ale též bioplynovou stanici, dvě farmy s chovem zvířat a bourárnu s prodejnou masa.
Snaha o ochranu životního prostředí je vedle investice do jednotlivých provozů nejvíce patrná na opatřeních, která každý den realizují sami zaměstnanci a majitelé firmy. V hotelu i na farmě se třídí odpad, zbytky z kuchyně či baru jsou využity ve dvou kompostárnách, které zpracovávají i bio odpad ze sousední vesnice. Část bio odpadu se rovněž spotřebovává v bioplynové stanici, jež vyrábí elektřinu a teplo pro celý areál. Také chov zvířat na farmě probíhá tak, aby měl co nejmenší dopad na okolní přírodu. Prasata jsou z velké části chována na slámě, čímž dochází ke snížení produkce čpavku. Separát a hnůj je vracen do půdy jako organické hnojivo, což pomáhá zlepšovat kvalitu půdy. Součástí areálu hotelu je též sušárna na separát, v níž jsou vyráběny peletky na topení.
Řada nápadů navíc na svou realizaci čeká. Majitelé hotelu chtějí v budoucnu investovat do výstavby wellness centra, v němž využijí teplo a elektřinu z bioplynové stanice. V plánu je rovněž vyčištění plynu z této stanice, který by mohl pohánět osobní automobily a zemědělské stroje. Zbytkové teplo zase najde uplatnění při vytápění skleníků, které v budoucnu poslouží k pěstování vlastní zeleniny a květin.
V čem je projekt unikátní:
- jedinečný symbiotický koncept a spolupráce obce, zemědělce a hotelového komplexu
- veškeré energie i produkty jsou na jednom místě vyráběny i spotřebovány – farma navíc zpracovává bio odpad sousední vesnice
- ekologický chov zvířat a celkový minimální dopad areálu na životní prostředí