Distribuční společnost EG.D dokončuje stavbu klíčové transformační stanice v Českých Budějovicích

České Budějovice, 11. července 2024

Výstavba nové transformační stanice 110/22kV České Budějovice Střed, kterou společnost EG.D buduje v centru Českých Budějovic, jde do závěrečné fáze. Tato strategická investice, která se připravovala osm let a jejíž stavba trvá už dva roky, pomůže ke zvýšení kvality a bezpečnosti dodávek elektrické energie pro krajské město. Zároveň také navýší kapacity pro připojení dalších odběratelů. EG.D investovalo do výstavby rozvodny včetně přívodního tříkilometrového kabelového vedení zhruba 300 milionů korun. Definitivně hotová by měla být na podzim tohoto roku.

„Výstavbou nové transformační stanice dojde ke zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie ke koncovým zákazníkům v centru města, kde je kromě domácností i řada výrobních podniků. Výrazně také pomůže ke snížení zatížení transformace v rozvodně v Mladém, kde pak vznikne nezbytná rezerva pro další možný rozvoj i v této lokalitě,“ vysvětluje Tomáš Žáček, vedoucí výstavby velmi vysokého napětí společnosti EG.D.

Transformační stanice 110/22 kV Střed bude po svém dokončení pátá na území Českých Budějovic, doplní tak stávající transformační stanice České Budějovice Západ, České Budějovice Sever, Mladé a Škoda. Celkem má EG.D v provozu objektů s transformací 110/22 kV na svém distribučním území přes devadesát. Od roku 2018 je to čtvrtá obdobná stavba, která vznikne po Boršicích u Blatnice ve Zlínském kraji, v Kaplici a v Táboře-Náchod. Na podzim by chtělo EG.D dokončit podobnou stavbu i v centru Brna. „Tato transformační stanice je oproti dalším v Českých Budějovicích unikátní v tom, že použité technologie pro rozvodnu jsou kovově zapouzdřené, plynem izolované, vše je kompaktní a kompletně umístěné dovnitř budovy, což je nezbytné vzhledem k umístění v samotném centru města a omezenému prostoru pro výstavbu. Zásadní pro zprovoznění transformační stanice byla pokládka tří kilometrů kabelového vedení velmi vysokého napětí přes intravilán města“ doplňuje Tomáš Žáček.

Nové transformátory jsou moderní i ekologické

Nová transformační stanice byla na začátku léta osazena dvěma transformátory, přičemž každý z nich disponuje výkonem 40 MVA. Transformátory, které jsou v nízkohlukovém provedení, vyrobila plzeňská společnost ETD Transformátory. Zařízení splňují nejmodernější legislativní požadavky na ekologii a hlučnost. Vyznačují se nízkým hlukem, kdy je jejich akustický výkon nižší než 71 decibelů. U standardních transformátorů je hluk minimálně 76 decibelů, a často i více. EG.D zvolilo nízkohlukovou variantu s ohledem na umístění objektu v centru města, hlučnost strojů je tedy zásadní parametrem pro komfort obyvatel okolních domů. „U nízkohlukových transformátorů dochází také k menším energetickým ztrátám. V porovnání se standardním transformátorem jsou ztráty zhruba o 20 % nižší. Za rok provozu obou transformátorů ušetříme na jejich ztrátách okolo 52 MWh, což orientačně stačí na pokrytí roční spotřeby patnácti rodinných domů. Snižování ztrát v síti, spolu s optimalizací energetické náročnosti provozu a údržby našich objektů je pro nás klíčové téma“ doplňuje Filip Řimnáč, vedoucí správy rozvoden společnosti EG.D.

Hmotnost transformátoru je přes 70 tun při výšce 4,7 metru, šířce přes tři a délce přes šest metrů. Pro představu jeden takový transformátor váží jako 40 osobních automobilů. „Především s ohledem na dlouhé dodací doby je převoz transformátoru plánován s velkým časovým předstihem. Na stavbě musí být pro jejich návoz a usazení vše po stavební i technologické stránce připravené.“ doplňuje Filip Řimnáč a připomíná, že doprava a instalace transformátorů tak patří z hlediska koordinace prací k nejkomplikovanější fázi při výstavbě rozvodny.

Lubomír Budný
M + 420 705 868 642